Blog

22 juli 2024

Bescherm je microsoft-account tegen phishing: essentiële tips



Bescherm je microsoft-account tegen phishing: essentiële tips

| Security

In onze digitale wereld zijn phishing-aanvallen een serieuze bedreiging voor je online veiligheid. Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij cybercriminelen proberen persoonlijke informatie te stelen door zich voor te doen als  betrouwbare bedrijven, vrienden of kennissen in een vals bericht met een koppeling naar een phishing-website. Microsoft heeft enkele belangrijke tips gedeeld om jezelf te beschermen tegen deze aanvallen. In deze blogpost bespreken we hoe je phishing kunt herkennen en voorkomen om je Microsoft-account veilig te houden.

Wat is phishing?
Phishing-aanvallen proberen je te misleiden om gevoelige informatie te delen, zoals wachtwoorden of creditcardgegevens. Dit doen de cybercriminelen door valse berichten te sturen die van betrouwbare bronnen lijken te komen. Deze berichten kunnen via e-mail, sms, sociale media of zelfs via telefoongesprekken worden verzonden.

Hoe herken je phishingberichten?
Hier zijn enkele manieren waarop u een phishing-e-mail kunt herkennen:

Dringende oproep tot actie of bedreigingen: Wees voorzichtig met e-mails en berichten in Teams die zeggen dat je meteen op een bijlage moet klikken, iemand moet bellen, of iets moet openen. Deze berichten kunnen zeggen dat je snel moet handelen om een beloning te krijgen of een boete te voorkomen. Dit is vaak een truc van oplichters om je snel te laten handelen zonder er goed over na te denken of hulp te vragen aan iemand die je vertrouwt.

Eerste keer, onregelmatige afzenders of afzenders die zijn gemarkeerd als [Extern]: Hoewel het normaal is om soms een e-mail of Teams-bericht te krijgen van iemand buiten je organisatie, kan dit ook een teken van phishing zijn. Neem de tijd en wees extra voorzichtig in zulke situaties. Als je een bericht krijgt van iemand die je niet kent of die door Outlook of Teams als een nieuwe afzender wordt aangeduid, onderzoek het dan zorgvuldig met de onderstaande tips.

Spelling en slechte grammatica: Professionele bedrijven en organisaties hebben meestal redacteurs en schrijvers om ervoor te zorgen dat klanten professionele en hoogwaardige inhoud ontvangen. Als een e-mail duidelijke spelling- of grammaticafouten bevat, kan het een scam zijn. Deze fouten kunnen komen door slechte vertalingen uit een andere taal of kunnen opzettelijk zijn gemaakt om filters te omzeilen die deze aanvallen proberen te blokkeren.

Algemene begroetingen: Als een organisatie met u samenwerkt weten ze waarschijnlijk wat je naam is. Tegenwoordig is het heel eenvoudig om e-mails te personaliseren. Als een e-mail begint met een algemeen "Beste meneer of mevrouw", kan dit een teken zijn dat het bericht niet van uw bank of een betrouwbare winkel komt.

Niet-overeenkomende e-maildomeinen: Als een e-mail beweert afkomstig te zijn van Microsoft, maar de e-mail komt van een vreemd domein zoals microsoftsupport.ru, is het waarschijnlijk een oplichting. Let ook op subtiele spelfouten in de domeinnaam, zoals micros0ft.com (waarbij de tweede "o" is vervangen door een 0) of rnicrosoft.com (waarbij de "m" is vervangen door "r" en "n"). Dit zijn veelvoorkomende trucs van oplichters.

Verdachte koppelingen of onverwachte bijlagen: Als u denkt dat een e-mail of een Teams-bericht oplichting kan zijn, zorg dan dat voordat je ergens inlogt je de url bekijkt. Wanneer je inlogt met je Microsoft-account, controleer altijd of je de pagina login.microsoftonline.com in de adresbalk van je browser ziet. Dit zorgt ervoor dat je op de officiële Microsoft-inlogpagina bent en voorkomt dat je je gegevens invoert op een nepwebsite.

 Phishing

Phishing vormt een voortdurende bedreiging voor de veiligheid van je Microsoft-account. Door bewust te blijven en de bovenstaande tips kun je jezelf effectief beschermen tegen phishing-aanvallen. Voor meer gedetailleerde informatie, bezoek de Microsoft-ondersteuningspagina.

Figo Kolsteren
Over de auteur:
Figo Kolsteren
Team Websites en Webshops
Deel dit artikel

HEEFT U EEN VRAAG?
WIJ HELPEN GRAAG VERDER.
Informatie inspireert! Wilt u in contact
komen met één van onze beveiligingsexperts?